کاهش میزان بارندگی در کشور، نسبت به 3 سال گذشته در کنار افزایش تقاضای مصرف برق، بار تعهد شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی را نسبت به تامین انرژی الکتریکی مطمئن و پایدار، افزایش داده به طوری که بیش از 90 درصد برق مورد نیاز شبکه سراسری را در دوره اوج بار تابستان امسال نیروگاه‌های حرارتی تامین کردند. بدین ترتیب، شرکت تولید نیروی برق حرارتی با عملکرد مطلوب و آمادگی بیش از 98 درصد خود توانست کاهش تولید برق ناشی از کمبود آب در نیروگاه های برقابی را در تابستان امسال جبران نماید. این تعهد، با توجه به افزایش سالانه میزان تقاضای مصرف برق، بر اهمیت صنعت برق حرارتی در تامین این کالای اساسی می افزاید. البته برای جبران افزایش مصرف برق، وزارت نیرو برنامه های جامعی برای توسعه زیرساخت های صنعت تولید برق دارد.

 هرساله با افزایش جمعیت مشترکان برق در سراسر کشور روبرو هستیم. بنابراین برای جبران این نیاز، طی یک سال گذشته با تلاش گسترده، حدود 4648 مگاوات به ظرفیت تولید برق حرارتی افزوده شد. به طوری که در بازه زمانی یک ساله، 348 میلیارد کیلووات ساعت انرژی الکتریکی تحویل شبکه سراسری برق شد. اگر مدیریت مصرف صحیح وهمراهی و همدلی ملت شریف ایران نبود، بدون شک، ناترازی تولید و مصرف انرژی الکتریکی، عبور موفق از پیک تابستان 1401 را میسر نمی نمود. از این روی جا دارد یک خدا قوت و دست مریزاد جانانه به همه تلاش گران عرصه صنعت برق به ویژه همکاران محترم تولید در نیروگاه های حرارتی به واسطه عبور موفق از 4 ماه پیک تابستان امسال، عرض نمایم.

 البته برای تضمین تولید برق پایدار، برنامه های توسعه زیرساخت ها در راس اقدامات وزارت نیرو قرار دارد. اما تصور بیشتر مردم نسبت به نیروگاه های حرارتی، بر آلایندگی و تاثیر منفی این نیروگاه ها بر محیط زیست قرار دارد. تصوری که مبتنی بر کاهش سهمیه سوخت گاز طبیعی در نیروگاه های حرارتی در پاییز و زمستان و استفاده از سوخت مایع در این ماه ها است. صنعت برق حرارتی به عنوان جلودار در تولید برق، همواره به دلیل استفاده از سوخت های فسیلی در معرض نگاه نقادانه بوده است. با بررسی نوع طراحی نیروگاه های حرارتی می توان دریافت، سوخت اول و اصلی همه واحدهای تولید برق حرارتی در کشور از نوع گاز طبیعی است که در صورت تامین این نوع سوخت، هیچ یک از نیروگاه ها از سوخت مایع استفاده نمی کنند و تنها در مواقعی که سهمیه سوخت گاز برای نیروگاه ها کاهش می یابد از سوخت مایع برای تولید برق استفاده می شود. نکته مهم آن که نیروگاه ها در شرایط هوای سرد و ضرورت اختصاص گاز طبیعی به مصارف خانگی از سوخت دوم(سوخت مایع) استفاده می کنند اما باید توجه داشت سهم نیروگاه ها در آلایندگی محیط زیست علی رغم آن که تولید عمده برق بر عهده نیروگاه های حرارتی است، در مقایسه با عوامل دیگر بسیار کمتر است. طبق تحقیقات به عمل آمده، سهم آلایندگی (ذرات معلق) نیروگاه های حرارتی در شرایط مصرف سوخت مایع، تنها 6 درصد در حدود 90 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاهی در این صنعت است. این بررسی ها در ادامه نشان می دهد عمده دلیل آلودگی هوا در شهرها حاصل تردد خودروها و سایر صنایع است. موضوعی که از دید فعالان محیط زیست، پنهان مانده است.

 اکنون، در پایان پیک مصرف تابستان و با آغاز فصل تعمیرات، نیروگاه ها با انجام گسترده فعالیت های تعمیراتی، همراه با تبیین فرهنگ صحیح مصرف، آماده تولید برق پایدار و مطمئن در ماه های پیش رو و به ویژه تابستان 1402 می شوند.

 ابوالفضل موتابها مدیرعامل شرکت مدیریت تولید برق شهید رجایی