🔶 چالش مازوت و تولید برق 🔶

سه‌شنبه 05 بهمن 1400
بازدید: 677 بار

از ۴ دهه گذشته تاکنون، سیاست دولت های وقت در توسعه صنعت تولید برق حرارتی، برپایه استفاده از سوخت گاز به عنوان سوخت اول این نوع نیروگاه ها بوده است که هم اکنون این سیاست در حال اجرا بوده و در طراحی نیروگاه ها مورد توجه قرار می گیرد. اما بنابر سیاست های کلان کشور و با توجه به محدودیت استحصال سوخت گاز طبیعی، همراه با تعمیرات خطوط انتقال آن از سوی شرکت ملی گاز و مشکلات ناشی از ارسال این نوع سوخت به نیروگاه ها در ماه های سرد سال، صنایع به ویژه نیروگاه ها را با محدودیت دریافت سوخت گاز در ماه های سرد سال مواجه نموده است.
✴️ استفاده از سوخت مایع برای تداوم تولید برق، ضرورتی است انکارناپذیر که در حال حاضر برای بهره گیری از انرژی پاک الکتریکی در ماه های سرد سال، به دلایل مذکور، جایگزینی برای این نوع سوخت در نیروگاه های با قابلیت سوخت مازوت، تصور نمی شود. از سویی، نگرانی نسبت به استفاده از سوخت مایع در نیروگاه ها، افکارعمومی را به سوی بهره گیری از سیستم های فیلتراسیون در دودکش های نیروگاه ها برای کاهش آلایندگی محیط زیست سوق می دهد که در پاسخ به آن باید اشاره کرد، در حال حاضر چنین سیستمی در داخل کشور وجود ندارد. بنابراین در شرایط فعلی، تنها راهکار موجود برای اطمینان از تامین برق پایدار، استفاده از سوخت مازوت خواهد بود. البته باید در نظر داشت که تنها 12 نیروگاه از تعداد بیش از 120 نیروگاه کشور، قابلیت بهره گیری از سوخت مازوت را دارند. از سویی، استفاده از سوخت مایع در نیروگاه ها، هزینه زیادی بر صنعت تولید برق، تحمیل می کند که اگر از استهلاک تجهیزات نیروگاهی به دلیل استفاده از انواع سوخت مایع بگذریم، تامین این نوع سوخت از نظر ریالی هم هزینه های تولید برق را بسیار افزایش خواهد داد. بنابراین، استفاده از سوخت گاز طبیعی، همواره در اولویت نیروگاه های حرارتی برای تولید انرژی الکتریکی است.
❇️ اهمیت پایداری تولید برق در جاری زندگی برای تداوم تولیدات در حوزه های صنعت، کشاورزی و خدمات اجتماعی، بر کسی پوشیده نیست. با در نظرگرفتن حقیقت استفاده از سوخت مازوت در تعداد محدودی از نیروگاه ها، و ضرورت بهره گیری از برق در زندگی، لازم است در کنار توجه به توسعه زیرساخت ها جهت تولید بیشتر گاز طبیعی، به همراه گوگردزدایی از مازوت در مبدا(پالایشگاه ها) و …، مصرف انرژی الکتریکی را هم هوشمندانه مدیریت کنیم که آن، از راه کارهای مهم کمک به حفظ محیط زیست است.
✴️ کمک به حفظ محیط زیست، یک وظیفه اجتماعی برای تمام افراد جامعه است که مصرف بهینه در انواع انرژی(گاز طبیعی، برق) و حتی آب و مواد غذایی، یکی از روش های موثر در دست یابی به این هدف است. اگر دورریز غذا نداشته باشیم، انرژی فسیلی کمتری برای پخت و پز مصرف می شود و یا در ماه های سرد سال هنگامی که دمای اتاق از 30 درجه سانتی گراد به 22 درجه سانتی گراد کاهش یابد، سوخت گاز کمتری در منازل مصرف می شود که حاصل این مصرف بهینه، اختصاص سهمیه سوخت گاز بیشتر برای نیروگاه ها خواهد بود. بنابراین برای دست یابی به هدف کاهش مصرف مازوت در نیروگاه ها، علاوه بر راهکارهای کوتاه مدت، می توان بر مدیریت صحیح مصرف از سوی مصرف کنندگان انواع انرژی تکیه نمود.
❇️ با دریافت اطلاعات لازم از فرآیند تولید انرژی الکتریکی در نیروگاه ها و کسب آگاهی از سختی ها و هزینه های لازم برای تداوم آن، می توان با گوشه ای از فرآیند سخت تولید برق، آشنا شد و با دریافت آماری از میزان مصرف برق در دیگر کشورها و مقایسه آن با مصرف انواع انرژی در کشور عزیزمان، می توان دریافت از نظر میزان مصرف انرژی الکتریکی و انواع سوخت ها، در صدر کشورهای مصرف کننده قرار داریم.