در روزهای داغ تابستان امسال و سال گذشته که شهروندان به دلیل پیشی گرفتن مصرف بر تولید مانند سالهای قبلتر در ساعاتی از شبانهروز شاهد وقوع خاموشی نبودند، تمامی نیروگاههای حرارتی کشور که حدود 94 درصد برق کشور را تولید میکنند در تکاپوی تولید مستمر و پایدار برای تامین انرژی الکتریکی بودند تا از فصل گرم تابستان با موفقیت عبور کنیم.
ابوالفضل موتابها، مدیرعامل نیروگاه شهیدرجایی:
دو هفته آغازین مردادماه امسال از گرمترین روزهای سال 1402 بود. بهطوری که در برخی از نقاط کشور دمای هوا تا 66 درجه سانتیگراد افزایش و در پی آن تقاضای مصرف برق در کشور روند صعودی داشت و همچنین مصرف برق در 15 مرداد ماه 1402 به بیش از 73 هزار مگاوات رسید که این میزان مصرف نسبت به سال گذشته از افزایش 6.5 درصدی برخوردار بود ولی با این حال نیروگاههای حرارتی در پایداری تولید کارنامهای موفق و درخشانی به دست آوردند.
تغییرات آب و هوایی و افزایش زودهنگام دمای هوا، همراه با کاهش بارشها در سال آبی جاری هم بهرهگیری از ظرفیت نیروگاههای برق آبی را کاهش داد و هم به احتمال خاموشیها قوت میبخشید؛ ولی با تدابیر شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی با انجام تعمیرات کامل و به موقع در نیروگاهها و رسیدن به ضریب آمادگی تولید نیروگاههای حرارتی به 99 درصد، افتتاح نیروگاههای جدید و ارتقای توان و رفع محدودیتهای تولید و در نتیجه افزایش دو هزار و 749 مگاواتی ظرفیت، تخصیص پاداشهای صرفهجویی قابل توجه به مشترکان و سایر اقدامات وزارت نیرو در سال1402، همگی موجب شد تا با تلاش های شبانهروزی خانواده بزرگ صنعت برق در پیک تابستان امسال شاهد خاموشی در کشور نباشیم و هموطنان از نعمت برق بهرهمند باشند و این یعنی “تدبیر.”
پیک تابستان 1402 در حالی پایان یافت که با وجود ناترازی تولید و مصرف برق، میزان تولید برق نیروگاههای حرارتی کشور در طول یکسال گذشته، سه درصد افزایش یافت که در این میان سهم افزایش تولید برق نیروگاه شهید رجایی قزوین در رقابت بین عرضه و تقاضای انرژی الکتریکی در نیمه نخست امسال نزدیک به دو درصد بود و این یعنی “افتخار”.
این دو درصد افزایش تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته اتفاق افتاده و در همین مدت هم بیش از یک و هفت دهم درصد بر میزان آمادگی واحدهای سیزدهگانه نیروگاه افزوده شده و این یعنی “رشد”.
تولید برق 3.5 درصد کشور در نیروگاه شهید رجایی قزوین
تولید برق از مسیر سخت و دشواری عبور میکند. مسیری که با حجم زیادی از فعالیتهای فنی، تخصصی و پشتیبانی همراه است و این نیروگاه با تعهد به انجام وظیفه خود، سالانه حدود ۱۲ میلیارد کیلووات ساعت انرژی، معادل 3.5 درصد برق کل کشور را تولید میکند. این مهم برگرفته از اهتمام و مسئولیتپذیری است که متخصصان این حوزه در خود احساس میکنند و این یعنی “تعهد به کار”.
برنامهریزی برای انجام 17 برنامه تعمیراتی در نیروگاه شهیدرجایی
هر سال در آستانه فصل سرد که مصرف انرژی برق کاهشی میشود همه تجهیزات واحدهای این نیروگاه همانند سایر نیروگاهها با هدف کسب آمادگی برای تولید انرژی الکتریکی مورد نیاز در فصل پرمصرف تابستان، مورد بازبینی قرار میگیرد و در این خصوص ۱۷ برنامه گسترده تعمیراتی برای انجام تعمیرات ۱۳ واحد بخاری و سیکلترکیبی این نیروگاه برنامهریزی و پیادهسازی میشود.
انجام حجم گسترده فعالیتهای تعمیراتی در سه حوزه الکتریک، ابزار دقیق و مکانیک از یک سو حضور متخصصان با تجربه و دارای دانش بالا را میطلبد و از سوی دیگر تأمین قطعات و تجهیزات لازم برای تداوم فعالیت ۱۳ واحد نیروگاه شهید رجایی در شرایط تحریمهای اقتصادی کشورمان ضرورتی است که با تکیه بر ظرفیتهای داخلی و با بهرهگیری از توانمندی متخصصان بومی، در حال انجام است و این هم نتیجه اعتماد به جوانان این مرزوبوم بوده و یعنی”خودباوری و بهبود”.
حال فصل تابستان و پیک مصرف با کارنامه موفق نیروگاه شهید رجایی و همه نیروگاههای حرارتی در کمک به تأمین برق مورد نیاز شبکه سراسری، پایان یافته تا در ادامه چرخه تولید و در فصل تعمیرات، سطح آمادگی این نیروگاه ها همچنان بالا باقی بماند و چرخه تولید همواره پایدار باشد.
برای نیروگاهها تعطیلی بیمعناست.
تلاشگران صنعت تولید برق در نیروگاه شهید رجایی همگام با همه نیروگاههای کشور در تمام ایام سال در جبهه تولیدانرژی الکتریکی خدمت میکنند تا رفاه، آسایش و امنیت در گرما و سرما همراه همیشگی هموطنان عزیزمان باشد.