چندی پیش، خبرهای حوزه ی صنعت برق را مرور می کردم. هنوز تابستان، گرمای خود را به رخ نکشیده، مصرف برق افزایش یافته تا صدای متولیان و مسئولان صنعت برق را به اوج برساند. تابستان را فصل آزمون وزارت نیرو دانسته اند؛ سخنی به جا، از آن رو که دیگر فصل ها، فرصتی است برای این صنعت تا توان خود را برای فصل گرم و پرمصرف سال، تجدید نموده و با تولید برق پایدار، رفاه و آسایش مردمان را به ارمغان آورَد. مجموعه ی صنعت برق با هدف تامین برق پایدار و مطمئن، تمامی سرمایه ی سخت افزاری و نرم افزاری خود را مصروف دستیابی به این هدف می کند اما، عواملی هم برای دست اندازی در مسیر رسیدن به این هدف، کمین کرده است. این سخن آن جا نمود می یابد که بدانیم چند سالی است صنعت برق کشور علی رغم برنامه ریزی های بلند مدت برای رشد و توسعه، به دلایلی همچون عدم تامین منابع مالی لازم و بروز خشکسالی، شاهد توسعه ی ظرفیت سازی تولید برق نبوده است. این خبرها در کنار گزارش های موجود از وضعیت بحرانی آب کشور، مسئولیت خطیرِ مسئولان امر و مصرف کنندگان هر دو حوزه ی آب و برق را به رخ می کشد.
بی شک صنعت کاران صنعت برق با به کارگیری روش های مناسب بهره برداری و تعمیرات و نگهداری از تجهیزات موجود در این صنعت – چنان که در سال های سخت دهه ی شصت به هنگام جنگ تحمیلی از خود نشان دادند- از این آزمونِ سخت هم گذر خواهند کرد، آزمونی که در کنار شیوع گسترده «کرونا ویروس» و اقدامات مقابله ای با تبعات آن، تجربه ای است که بر تجربیات گرانسنگ خود به گاهِ بحران ها خواهند افزود.
تردیدی نیست که مسئولان ارشد این صنعت در اندیشه مقابله با بحرانِ هر ساله ی تابستان، برنامه ریزی های منطقی و درستی داشته و خواهند داشت، اما به نظر می رسد در حوزه ی مصرف برق به دلیل دوری اذهان مردم از فرآیند تولید انرژی الکتریکی و عدم آگاهی کافی ایشان از تفاوت موجود بین کالای برق با دیگر کالاها ، اطلاع رسانی به مصرف کنندگان و آگاهی افزایی نسبت به نحوه ی صحیح مصرف برق، اولویتی است که از سوی متولیان این صنعت می باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد. چنان که اگر بتوان عموم جامعه را نسبت به فرآیند تولید، انتقال و توزیع برق و مشکلات موجود در این سه حوزه آگاهی بخشید، مسیرِ مدیریت صحیح مصرف برق را برای مصرف کنندگان، هموار کرده ایم و از میزان آسیب های احتمالی در بحران تابستان کاسته ایم. در حقیقت، روشنگری مصرف کنندگان انرژی الکتریکی به ناپایدار بودن وضعیت تولیدبرق در صورت رشد مصرف این انرژی در روزهای گرم سال، ارایه ی راه کارهای عملی و منطقی مصرف بهینه ی انرژی الکتریکی، استفاده از وسایل الکتریکی با در نظر گرفتن میزان مصرف آن ها، در کنار آمادگی واحدهای تولید برق، خطوط انتقال و پست های برق و تلاش شبانه روزی جامعه ی صنعت برق، روش هایی است که توجه و به کارگیری آن ها، نوید عبور ایمن از بحران تابستان را می دهد.
تابستان آمده است؛ تابستان با تمام قوای خود آمده است؛ تابستان آمده است تا آفتاب سوزان و حرارت داغش بر رخمان کشد اما به مدد انرژی برق و اعجابِ آن در تبدیلش به حرکت و نور، حرارت ماه های گرم، راه به خانه ها ندارد. روزها، در خنکی نسیمِ دستگاه های خنک کننده و شب ها در سایه امن روشناییش، رفاه و آسایش را جایگزین سختی و شکایت می بینند.
حالا بر مصرف کنندگان این انرژی پاک است تا با هدایت مصرف برق به مسیر صحیح و درستِ آن، از منابع انرژی خود پاسداری کنند و آن را لایتناهی نپندارند و بر ما خدمت گزاران صنعت برق است تا در شرایطی که بیماری «کووید 19» به جولان آمده است، همراه با مدافعان سلامت، پیشرو خدمت گزاری به شهروندان در فصل گرم سال باشیم تا بتوانیم به مدد مدیریت صحیح مصرف برق از سوی مصرف کنندگان، از آزمون سختِ تابستان در این شرایط کرونایی، سربلند بیرون آییم.