نیروگاه شهید رجایی نماد خودباوری صنعت برق کشور
شرکت مدیریت تولید برق شهید رجایی
این شرکت در راستای سیاست های وزارت نیرو برای واگذاری تصدی گری نیروگاهها به بخش غیردولتی در سال ۱۳۷۰ تاسیس و بر مبنای ترکیبی از ساختار وظیفهای و عملیاتی سازماندهی شده است این شرکت مسئولیت بهرهبرداری سرویس و نگهداری و نظارت بر عملکرد واحدهای نیروگاههای بخار و سیکل ترکیبی شهید رجایی را بهعهده داده و تولید مجموعه ۲۰ ۴۰ مگاوات بیش از چهار درصد برق مورد نیاز کشور تامین می کند این شرکت علاوه بر تولید برق و زمینه تولید هیدروژن و آب مقطر ارائه خدمات فنی و مهندسی راه اندازی و بهره برداری از نیروگاه ها مرکز صنعتی فعالیت داشتند.
راه اندازی و بهره برداری از:
- راه اندازی و بهره برداری از
- نیروگاه گازی ری سوت عمان
- بویلرهای پالایشگاه بانیاس سوریه نیروگاه حرارتی بانیاس سوریه
- نیروگاه حرارتی نجف عراق
- نیروگاه سیکل ترکیبی خوی نیروگاه رامین اهواز نیروگاه برق آبی سد کرخه نیروگاه برق آبی سد مسجدسلیمان نیروگاه برقابی کارون سه
- نیروگاه مجتمع پتروشیمی بندر امام خمینی
- نیروگاه بخار سهند بناب
- نیرگاه مجتمع پتروشیمی مبین عسلویه تصفیه خانه آب شیرین کن مبین عسلویه
- نیروگاه و آب شیرین کن کیش
- نیروگاه پالایشگاه آبادان
- نیروگاه بندرعباس
- نیروگاه ایلام
- نیروگاه دماوند
نیروگاه سیکل ترکیبی شهید رجایی
نیروگاه سیکل ترکیبی شهید رجایی در شمال پیشگامان ایجاد و بهره برداری از این نسل نیروگاه ها در ایران است . در این نیروگاه مناسبات زیست محیطی افزایش بازده و استفاده بهینه از سوخت در نظر گرفته شده است. فاز اول نیروگاه سیکل ترکیبی شامل شش واحد گازی ۱۲۳/۴ است که در حد فاصل مرداد ماه ۱۳۷۳ تا دی ماه ۱۳۷۴ راه اندازی شدند و فاز دوم شامل سه واحد بخاری ۱۰۰/۶ مگاواتی است که در فاصله زمانی خرداد تا بهمن ۱۳۸۰ به شبکه سراسری متصل گردیدند. در طراحی، ساخت و راه اندازی نیروگاه سیکل ترکیبی شهید رجایی مشارکت شرکت مبنا و پیمانکاران داخلی چشمگیر بوده است.
نیروگاه بخار شهید رجایی
فاز اول نیروگاه بخار دارای ۴ واحد ۲۵۰ مگاواتی است که نخستین واحد آن در آبان ماه ۱۳۷۱ مورد بهره برداری قرار گرفت و واحدهای بعدی هر کدام به فاصله تقریبی شش ماه در مدار قرار گرفتند. ساخت فاز دوم نیروگاه بخار به آینده موکول شده است.
موقعیت جغرافیایی
نیروگاه شهید رجایی در زمین یا وسط ۳۴۳ در کیلومتر ۲۵ بزرگراه قزوین تهران واقع شده است و شامل نیروگاه های بخار و کسی که ترکیبی است و قدرت اسمی واحدهای ۱۳ گانی نیروگاه ۲۰۴۲ مگاوات است.
اهداف کلی پروژه
١. تامین ۲۰۰۹ با نیروی برق
۲. ارتقاء دانش طراحی نیروگاه و مشارکت در تامین پایداری شبکه برق کشور
۳. انتقال تکنولوژی ساخت تجهیزات نیروگاهی
۴. انتقال و افزایش دانش فنی نصب و راه اندازی نیروگاه
۵.دستیابی به مدیریت اجرایی طرح های تولید نیرو
۶. تقلیلهزینههای ارزی با بهره گیری از توان نیروهای متخصص و صنایع داخلی ٧.تربیت نیروی متخصص در این حوزه
در احداث این نیروگاه برای اولین بار در کشور، سرمایه گذاری عمده ای در زمینه ساخت بویلرهای نیروگاهی، سیستم برج های خنک کننده نوع خشک، اسکلت فلزی و تجهیزات الکتریکی و عمل آمد که پیمانکاران بویلرها، برج های اصلی، پست ۴۰۰ کیلوولت، سیستم های آب و سوخت ایرانی بودند و قادر شدند توانمندیهای خود را در زمینه صنایع نیروگاهی برای طرحهای آینده افزایش دهند.
تاریخچه
صنعت برق کشور با توجه به نقش اساسی آن در توسعه صنعتی، رونق اقتصادی، رفاه اجتماعی و تولید ناخالص ملی، از مهمترین بخشهای مولد کشور است و بدین جهت جایگاه صنعت مادر را به خود اختصاص داده است. برای توسعه صنعتی کشور، گذشته از منابع مالی باید از حداکثر ظرفیت و توان متخصصین داخلی در زمینه های طراحی، نصب، اجرا و ساخت تجهیزات استفاده شود. در پیمودن این راه باید از حرکتی الهام گرفته که در سال ۱۳۶۲ با آغاز عملیات اجرایی ساخت نیروگاه بخار شهید رجایی برای نخستین بار در صنعت برق کشور میسر شد. این نیروگاه یکی از بزرگترین پروژه های ملی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ثمر رسید و گذشته از تامین بخشی از برق مورد نیاز کشور، مفهوم خودباوری را برای صنعت برق کشور در بخش ساخت نصب، مدیریت اجرایی پروژه، راه اندازی و بهره برداری از نیروگاه برق به ارمغان آورد. در این پروژه برای تامین خدمات فنی و تجهیزات مورد نیاز، پویاسازی امکانات بالقوه کشور مدنظر قرار گرفته و به امکانات بالفعل تبدیل شدند. این طرح نخستین طرحی نیروگاهی بود که به شکل غیر کلید در دست کشور اجرا شد.